Wat we voor anderen deden

Een jonge YouTube-kijker een winkel in krijgen, ondernemers laten overstappen, ouderen helpen met kiezen: ieder vraagstuk is uniek en vraagt om een eigen benadering. Daarom een kijkje in het lab van Trift.

Hartstichting – Redesign pagina Periodiek Schenken

Hoe maken we een periodieke gift aantrekkelijker?

Als je vijf jaar of langer geeft aan een goed doel, is dat fiscaal aftrekbaar. De fiscus betaalt dan mee aan je donatie. Hierdoor kun je méér geven aan de Hartstichting, terwijl je nettobedrag hetzelfde blijft. Dit heet ‘periodiek schenken’, iets dat bij veel mensen nog niet bekend is. Het klinkt alsof het gepaard gaat met lange formulieren en een notarisbezoek. En dat hoeft niet, maar met zulke associaties zullen mensen sneller halverwege het verhaal afhaken. Of überhaupt denken dat deze slimme manier van doneren niet bij hen past.

Daarom hebben we de Periodiek Schenken-pagina van de Hartstichting kritisch bekeken vanuit psychologisch en UX-perspectief, en adviezen gegeven om het aantal vastgelegde schenkovereenkomsten te stimuleren. Met een aantal van de adviezen hieronder in het achterhoofd heeft de Hartstichting de pagina in een geheel nieuw jasje gestoken.

Positief reframen

Door ‘periodiek schenken’ te presenteren op een manier waaruit meteen blijkt dat je er voordeel uit kunt halen, nodigt het uit om er meer over te weten te komen. Daarom kozen we voor de noemer ‘slim schenken met belastingvoordeel’.

Inleven in de customer journey

De pagina is zo ingedeeld, dat het je als het ware bij de hand neemt in het proces. Je komt eerst te weten wat schenken met belastingvoordeel is, geïllustreerd met een voorbeeld. Dan kun je met een handige tool berekenen hoeveel voordeel het jou oplevert. Vervolgens staat duidelijk uitgelegd hoe je het kunt vastleggen. Door de pagina intuïtief in te delen zullen meer potentiële donateurs het proces voltooien.

Inzichtelijk maken

Uit ervaring weten we dat een stortvloed aan informatie nooit overtuigend werkt. Daarom is de belangrijkste informatie over periodiek schenken te vinden op één korte en overzichtelijke pagina. Door gebruik te maken van heldere tekst, waar geen woord te veel of te weinig wordt gebruikt, in combinatie met voorbeelden en illustraties, wordt een lastig onderwerp inzichtelijk gemaakt.